Masło orzechowe elementem zdrowej diety

Orzechy są uwielbianymi przekąskami zwłaszcza w zdrowej diecie. Zamiast słodyczy wystarczy sięgnąć po kilka sztuk orzechów, aby na dobre zapomnieć o słodkiej pokusie, gdyż są bardzo sycące i pozwalają na zahamowanie głodu.

Bardzo dobrze do porannego śniadania sprawdzają się masła orzechowe, które oprócz wyśmienitego smaku mają wiele dobroczynnych właściwości takich jak obniżanie złego cholesterolu we krwi, usprawnianie układu krwionośnego, korzystny wpływ na spalanie tłuszczu, zmniejszenie ryzyka nowotworów, doskonały wpływ na włosy, skórę i paznokcie.

Masło orzechowe zawiera błonnik, kwas foliowy, związki mineralne, witaminę E oraz witaminę B, a także białko. Oczywiście ten popularny dodatek do pieczywa występuje w różnych odmianach. Warto spojrzeć na skład, zanim zakupimy słoiczek, ponieważ te najlepsze masła orzechowe to takie, które nie zawierają w swoim składzie cukru, soli, ani też żadnego oleju. Orzechy mają swój tłuszcz i to w sporej ilości, zauważymy go na samej górze po otwarciu słoika, nie kupujmy zatem tych z dodatkami, a wybierajmy szlachetną postać masła.